En ny og større barnehage på Leira fra høsten 2025 påvirker også de øvrige barnehagene.
Vi forstår at situasjonen omkring kommunens barnehager og barnehagestruktur kan skape usikkerhet og uforutsigbarhet for foreldre og lokalsamfunn. Situasjonen er krevende også for kommunens politikere og administrasjonen.
Saken om barnehagestruktur ble først behandlet i kommunestyret i juni 2022. Av vedtaket fremgår at kommunen skal ha 380 barnehageplasser, med inntil 200 plasser på Fagernes/Leira.
I mai 2023 ble saken fulgt opp med politisk vedtak om å bygge en ny barnehage på Leira med 120 plasser. Det totale antallet barnehageplasser i kommunen er fortsatt 380, i samsvar med behovet (plass til alle barn som søkes til barnehage innen hovedopptak). 120 plasser i nye Leira barnehage mot 36 plasser gamle Leira barnehage, tilsier at kommunen ikke har behov for å opprettholde samme barnehagetilbud i øvrige barnehager.
Av kommunens Økonomiplan 2025-2028 som ble vedtatt av kommunestyret i desember 2024, fremgår at Leira barnehage må driftes innenfor dagens budsjettramme for barnehagene i Nord-Aurdal, med krav om ytterligere innsparinger. Videre er ordlyden som følger; ‘Det vil i løpet av våren 2025 kreve beslutning om barnehager skal legges ned fra august 2025, for å frigjøre ressurser til ny Leira barnehage og skape en god barnehagestruktur.’
Administrasjonens oppgave er å følge opp politiske vedtak innenfor de økonomiske rammene som er gitt. Kommunen tar ikke lett på å endre barnehagestrukturen og legge ned en barnehage.
Behovet for barnehageplasser tilsier imidlertid at det er tilstrekkelig med 4 barnehager/totalt 380 barnehageplasser i kommunen. Videre tillater ikke kommuneøkonomien å drifte flere barnehager/barnehageplasser enn det er behov for.
Kommunedirektøren utarbeidet tidlig i februar et høringsnotat om framtidig barnehagestruktur. Notatet bygger på de samme vurderingsmomentene som i saken om barnehagestruktur fra 2022, det vil si: søknadsmasse, vedlikeholdsbehov, utviklingsmuligheter, plassering/geografi/kommunikasjon, tilgjengelig areal/uteareal og økonomi.
Med bakgrunn i en totalvurdering var kommunedirektørens tilråding å legge ned Vestringsbygda barnehage i forbindelse med åpningen av nye Leira barnehage.
Som kjent gjorde kommunestyret i stedet følgende vedtak:
- Kommunestyret vedtar å legge ned to avdelinger i Vestringsbygda barnehage.
- Kommunestyre ber om at det jobbes videre med barnehagestruktur. Saken skal høres. Høringen skal behandles politisk før endelig behandling av kommunestyre i september 2025.
- Utgifter til planlegging for rehabilitering/nybygg ved Fagernes barnehage legges inn i økonomiplan 2026-2029.
Vestringsbygda barnehage har i dag fire avdelinger. Vedtaket om å legge ned to avdelinger innebærer at to avdelinger vil bestå.
Konsekvensen av dette er at Nord-Aurdal kommune får en overkapasitet på barnehageplasser, 420 plasser mot opprinnelige 380 plasser. Følgelig er det ikke nok søkere/barn til å fylle opp Skrautvål barnehage og Ulnes barnehage. Alle som har søkt Skrautvål og Ulnes med 1. prioritet innen frist, har fått eller vil få plass for barnehageåret 2025/2026. Leira barnehage og Fagernes barnehage fylles opp, fordi det er flest søkere til disse barnehagene.
Når det gjelder de to avdelingene som skal opprettholde drift i Vestringsbygda barnehage har kommunestyret overlatt de faglige vurderingene til administrasjonen. Dette omfatter hvilke to avdelinger (lokaler) som skal videreføres, og hvilke barn som skal få plass der.
Avdelingene som legges ned er Bjørnebo og Revehiet, utfra at de fysiske lokalene ikke anses å tilfredsstille kravene til god barnehagedrift (jf, tilsyn, vernerunder og tilbakemelding fra leder og personalet i vestringsbygda barnehage). Det er imidlertid ikke gitt om barna fra disse avdelingene får tilbud i ny barnehage eller blir værende.
Tildeling av barnehageplasser og organiseringen av bemanning med pedagoger og fagarbeidere er en prosess som barnehageadministrasjon nå jobber med for alle kommunens barnehager. I forhold til Vestringsbygda barnehage er målet å sikre at trygge kjente voksne følger både barna som overføres til Leira barnehage, så vel som barnegruppene som fortsetter i Vestringsbygda barnehage.
Etter å ha tatt høyde for barna som starter på skolen og de som har søkt seg til andre barnehager, er det fortsatt flere barn med barnehageplass i Vestringsbygda barnehage, enn hva to avdelinger rommer. Noen barn vil dermed måtte gis tilbud i andre barnehager.
Kommunen har ikke definert ‘inntaksstopp’, selv om den aktuelle situasjonen kan innebære at få eller ingen nye barn kan tilbys plass i Vestringsbygda barnehage til høsten.
At det ikke er vurdert midlertidig flytting av Fagernes barnehage til Leira, handler om kommunestyrets vedtak fra 2022, om inntil 200 plasser på Fagernes/Leira. Vedtaket imøtekommer foreldrenes/innbyggernes ønsker, utfra at det er størst søknad til barnehagene på Fagernes og Leira. Kommuneøkonomien tilsier at det vil gå flere år til det er rom for å rehabilitere og/eller bygge ny barnehage på Fagernes.
Kommunens barnehageadministrasjon tilstreber å komme med fortløpende informasjon, både i forhold til det som gjelder hele foreldregrupper og det som gjelder den enkelte familie.
Prosessen omkring tildeling av barnehageplasser gjennomføres nå som den pleier på denne tiden av året. Vi forsøker så langt det er mulig å tildele plass utfra ønsker. Ikke alle førsteønsker kan oppfylles, men kommunen har barnehageplass til alle barn som var søkt inn til hovedopptaket med frist 01. februar i år.
Den politiske prosessen med videre vurdering av barnehagestruktur vil fortsette fram mot kommunestyret i september 2025. I tilknytning til dette kan politikerne avgjøre om de ønsker en ytterligere teknisk tilstandsvurdering av barnehagebyggene som kommunen eier.
Målet er å komme frem til en god og bærekraftig barnehagestruktur for kommunen.
Saken om barnehagestruktur og organiseringen av den enkelte barnehage skal fortsette å være åpne prosesser. Vi tar gjerne imot innspill og spørsmål.
Fagernes, 31.03.2025
Med vennlig hilsen,
Martin Sæbu
Kommunedirektør