Startlån
Startlån skal bidra til at vanskeligstilte husstander med langvarige boligfinansieringsproblemer kan skaffe seg en egnet bolig og beholde den. Her er informasjon om startlån og hvordan man søker om det.
Søknad og mer informasjon Retningslinjer for startlån i Valdres-kommunene (PDF, 357 kB)
Bostøtte
Bostøtte er en støtteordning for deg som har lav inntekt og høye boutgifter.
Alle over 18 år kan søke, bortsett fra studenter og personer i førstegangstjeneste. Om du er student med barn, om du tar studier som er et ledd i et offentlig arbeidsrettet tiltak, eller om du er under 18 år og har egne barn, kan du også søke om bostøtte.
Tilskudd for tilpasning av bolig
Det finnes både låne- og tilskuddsordninger som kan gjøre det mulig å finansiere tilpasning av boligen din.
Å tilpasse en bolig innebærer å gjøre den egnet slik at du kan fortsette å bo i den, selv om du har nedsatt funksjonsevne. Tilskuddet kan gis til eldre som vil gjøre forebyggende tiltak i boligen sin. Tilskudd gis både til enkle tiltak for å bedre tilkomsten til boligen, og til større ombygginger for å tilrettelegge boligen. Behovet for tilskudd blir vurdert ut fra husstandens økonomiske situasjon på sikt. Det er et kriterie at tilpasningen må være hensiktsmessig,
På denne siden kan du lese mer om tilskudd for tilpasning av bolig, og finne søknadskjema for ordningen.
Tilskudd til etablering i egen bolig
Tilskudd til etablering er en ordning som skal bidra til å skaffe deg en egnet bolig. Ordningen kan også brukes for å sikre at du kan bli boende i boligen.
Tilskuddet kan gis til å kjøpe bolig, eller til refinansiering. Hvor mye tilskudd som blir gitt, avhenger av boligbehov, husstandens økonomi og muligheter for andre offentlige støtteordninger, som for eksempel bostøtte og startlån.
Tilskudd til etablering gis til deg som har varig lav inntekt, og som ikke er i stand til å betjene et lån til egnet bolig. Ordningen er behovsprøvd, og det er derfor bare de med størst utfordringer kan regne med å få tilskudd.
Husbanken har mer informasjon om tilskudd til etablering i egen bolig. På denne lenken finner du søknaddsskjema for tilskudd til etablering i egen bolig.
Fysisk tilrettelagt bolig
En fysisk tilrettelagt bolig er en bolig for personer som har nedsatt funksjonsevne. En slik bolig skal utsette behovet for institusjonsplass, og skal bidra til å redusere behovet for hjemmebaserte tjenester.
Om du søker om fysisk tilrettelagt bolig, vil det også bli vurdert kjøp av en annen og mer egnet bolig, tilskudd til tilpasning av bolig, eller at du får tilbud om en tilrettelagt innskuddsbolig. Når vi behandler søknad om fysisk tilrettelagt bolig, blir det også sett nærmere på om alle muligheter for tilrettelegging i den nåværende boligen er forsøkt.
En ergoterapaut vurderer tilrettelegging og endringer i boligen. Her kan du lese mer om ergoterapitjenesten i Nord-Aurdal kommune.
Du skal ha et svar, eller et foreløpig svar, på søknad om fysisk tilrettelagt bolig i løpet av 4 uker. Kriterier for å søke:
- Du må levere søknad
- Du må være over 18 år
- Du må ha lovlig opphold i Norge og ha bodd i Nord-Aurdal det siste året
- Du må være, eller i ferd med, å bli uten egnet bolig
- Du må kunne mestre bosituasjonen og de forpliktelser som er knyttet til det, eventuelt ved hjelp av botrening eller andre oppfølgingstiltak
- Du kan ikke ha inntekt, formue eller alternative muligheter som gjør deg i stand til å skaffe en bolig selv.
- Legeerklæring som beskriver funksjonsnivå
Her kan du søke digitalt - fysisk tilrettelagt bolig
Søknad sendes:
Nord-Aurdal kommune Tildelingskontoret
Postboks 143,
2901 Fagernes
Ordinær bolig
Hvis du ikke kan skaffe deg ny bolig på grunn av helsemessige eller sosiale problemer eller økonomi, kan du søke om å leie en ordinær bolig. Dette er en midlertidig løsning for den som er i en vanskelig situasjon. Leietiden er derfor opptil tre år. Det kan stilles krav til oppfølging i boligen.
Det er enkelte kriterier som må oppfylles for å få kunne kvalifisere for ordinær bolig:
- Du må levere søknad
- Du må være over 18 år.
- Du må ha lovlig opphold i Norge og ha bodd i Nord-Aurdal det siste året.
- Du må være, eller være i ferd med å bli uten egnet bolig.
- Du må være i stand til å kunne mestre bosituasjonen og de forpliktelsene som er knyttet til denne evt. ved hjelp av botrening eller andre oppfølgingstiltak.
- Du kan ikke ha inntekt, formue eller alternative muligheter som gjør deg i stand til å skaffe en bolig selv.
Boligkontoret vil vurdere andre tiltak for å løse behovet for bolig. Startlån kan være et slik tiltak for å gjøre det mulig å kjøpe bolig. Du kan lese mer om startlån i Husbanken her.
Du kan søke om ordinær bolig både via digitalt skjema eller på papir. Det digitale skjemaet er utviklet av Husbanken. Nord-Aurdal kommune mottar og behandler søknadene om ordinær bolig.
Her kan du søke digitalt - ordinær bolig
Søknad om ordinær bolig behandles etter forvaltningsloven. Du skal ha et svar, eller et foreløpig svar, i løpet av 4 uker.
Søknad sendes:
Nord-Aurdal kommune Tildelingskontoret
Postboks 143,
2901 Fagernes
Bosatt i kommunal bolig
Dersom du får tildelt kommunal bolig vil det i husleiekontrakten stå det hvilke rettigheter og plikter utleier og leietaker har. Det er viktig å merke seg plikten til å holde egen bolig og fellesarealene i orden.
Husk at en ordinær kommunal bolig kun er ment som en midlertidig løsning i en vanskelig situasjon. Det er derfor viktig at du så snart som mulig planlegger å finne bolig på det private leiemarkedet. Du kan til en hver tid se boliger til leie på finn.no. Om du i løpet av leieforholdet får fast inntekt og ønsker å søke lån til kjøp av egen bolig, finner du mer info om startlån på Husbankens hjemmeside.
Midlertidig botilbud (nødssituasjon)
Hvis du ikke har et sted å sove og oppholde deg det neste døgnet, kan du få et midlertidig botilbud. Nødssituasjoner kan være ved brann, familie- eller samlivsbrudd, eller hvis du har blitt kastet ut fra stedet du bodde.
Les mer om midlertidig botilbud her (NAV.no)