Viktig informasjon:
Vær vennlig å ikke ta med syke barn med høy feber, omgangssyke eller kraftig hoste på helsestasjonen. Vi vil unngå å smitte friske barn, og barn med nedsatt motstandskraft på helsestasjonen. Ved all sykdom er det fastlege/legevakt som skal benyttes.
Helsestasjonens tilbud er gratis og frivillig, inkl. vaksiner, men alle barn i Norge har etter pasientrettighetsloven §6-1 rett til helsekontroll, og foresatte/foreldre plikter å medvirke til at barnet får denne.
Helsestasjonen samarbeider med tjenester i kommunen og fylket som har med barn å gjøre, slik som jordmor, fysioterapeut, lege, barnehager, skoler, barnevern, barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikk (BUP), psykisk helse i kommunen, kommunepsykolog, PPT, tannlege og sykehus.
Hvem får tilbudet?
Helsestasjonen er et tilbud til alle barn mellom 0-6 år og foreldre/foresatte. Når du får barn tar vi kontakt med deg for å avtale det første møtet med deg og babyen din.
Hjemmebesøk og møte på helsestasjonen
Vårt første møte blir på hjemmebesøket. Her tar vi med vekt for å veie barnet og tilbyr veiledning om ammeteknikk og/eller morsmelktillegg og informerer om helsestasjonens tilbud. Neste møte blir på helsestasjonen. Her tar vi utgangspunkt i hva du lurer på, vi følger babyens utvikling og vaksiner.
Vi ber om at dere ikke tar med syke barn til helsestasjonen. Kontakt egen fastlege eller legevakt.
Helsestasjonens tilbud
På helsestasjonen får du helseundersøkelser og veiledning om blant annet:
- Samspill mellom barn og omsorgsperson
- Amming, morsmelkerstatning og næring
- Søvn
- Barnets trivsel og vekst
- Vaksiner
- Foreldres/omsorgspersoners trivsel og psykiske helse
Vaksinasjon
Barnet tilbys vaksinert etter barnevaksinasjonsprogrammet.
Fysioterapi
På 4-måneders-kontrollen gjennomfører fysioterapeut en vurdering av barnets motoriske utvikling.
Helsesykepleier kan ved behov henvise barn i alle aldre til fysioterapeut.
Foreldreveiledningskurs - Circle of security
Helsestasjonen tilby kurset Circle of security.
Tidlig Inn team
Tidlig Inn Team er et tverrfaglig sammensatt team. Faginstanser som er deltar er jordmor, helsesykepleier, barneverntjenesten, rus- og psykiskhelsetjeneste og helsestasjonslegen. Målet er å drøfte ulike utfordringer, veilede hverandre og iverksette videre tiltak og koordinere hjelp og støtte familier før små problemer vokser seg store. Teamet møtes ved behov, og ellers fast to ganger i året.
Brosjyre helsestasjon (PDF, 374 kB)