VAKSINASJONSDATOER
Vaksinering foregår i underetasjen på Fagernes legesenter.
Informasjon om vaksinering utover høsten kommer senere. Se også Fagernes legesenter sin facebookside, og timer som legges ut på Helsenorge.no
NB! TIMEBESTILLING
Ring 61359888 / 90947313 eller bestill time selv på Helsenorge.no
FHI anbefaler at disse tar oppfriskningsdose:
- Alle over 65 år
- Personer 18-64 år m/underliggende sykdom som astma, kols (og andre lungesykdommer) fedme, diabetes, tidligere hjerneslag, hjertesykdommer, nyresykdommer osv. Se fullstendig liste på FHI.no
- Personer 12-17 år med svært alvorlig grunnsykdom (Disse pasientene må avklare dette med fastlege.)
- Gravide i 2. og 3. trimester
- Alle som bruker immundempende medisiner kan få dose nr.5 hvis det er >4 mnd siden de fikk dose 4.
Intervall mellom 3. og 4. dose skal være minst 4 mnd.
NB! Intervall mellom gjennomgått coronasykdom og oppfriskningsdose med coronavaksine bør være 3-4 mnd for best immunrespons.
Vi vaksinerer med Pfizer/BionTech Comirnaty Original/Omicron BA.1. Dette er den oppdaterte vaksinen.
De nye vaksinene skal gi minst like god beskyttelse mot det opprinnelige Wuhan-viruset og bedre immunrespons mot Omicron sammenlignet med de opprinnelige vaksinene. Økt antistoffnivå vil trolig gi økt beskyttelse mot å bli smittet, men FHI vet enda ikke i hvor stor grad. Beskyttelsen mot alvorlig sykdom antas å være lik for de opprinnelige mRNA-vaksinene og den nye, oppdaterte vaksinen.
Vi kommer til å bruke den oppdaterte vaksinen som boosterdose fremover. Dersom du likevel ønsker den opprinnelige vaksinen, må du si fra ved vaksinering.
Koronavaksinasjon er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, og kommunene skal tilby innbyggerne vaksinasjon.
Hovedmålet med vaksineringen mot koronaviruset er å beskytte liv og helse. All vaksinasjon i Norge er frivillig og alle over 16 år anbefales å ta vaksinen. Alle mellom 12-15 år kan få vaksinen hvis de ønsker det og har begge foreldres samtykke til det. Barn 5-11 år med underliggende alvorlig sykdom kan få vaksinen hvis spesialisthelsetjenesten anbefaler det for dem. De som har hatt korona anbefales også å ta vaksinen. Se FHI.no for retningslinjer for vaksinering etter gjennomgått koronasykdom.
Koronaviruset gir infeksjon i luftveiene. Noen får ingen eller milde symptomer, mens noen blir alvorlig syke. De eldste og de som har andre sykdommer (se risikogrupper) fra før har størst risiko for å få alvorlig sykdom.
Det er Folkehelsesinstituttet som definerer hva som er en underliggende sykdom/tilstand, og her er listen:
- Organtransplantasjon*
- Immunsvikt*
- Hematologisk kreftsykdom siste fem år*
- Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)*
- Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, Downs syndrom)*
- Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon*
- Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
- Immundempende behandling som ved autoimmune sykdommer
- Diabetes
- Kronisk lungesykdom, inkludert cystisk fibrose og alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider eller steroidtabletter siste året
- Fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere
- Demens
- Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
- Hjerneslag
Annen svært alvorlig sykdom kan også gi økt risiko for alvorlig forløp av covid-19. Vaksinasjon i slike tilfeller vurderes individuelt av lege.
*Disse sykdommer/tilstander kan gi en høy risiko for alvorlig forløp og død også hos yngre.
Vaksinen settes i overarmen. Nord Aurdal kommune får i all hovedsak tilsendt Pfizer/Biontech vaksiner. Disse ska lsettes med et intervall på minst 21 dager mellom 1. og 2. dose. Modernavaksinen Spikevax settes med et intervall på minst 28 dager mellom 1. og 2. dose.
Pr. dags dato (12.01.22) anbefaler FHI at du også tar dose nr. 3 minimum 20 uker etter dose 2. Samme prioritering som vist i avsnittet over.
Personer som bruker immundempende medisiner, anbefales dose nr. 4, minimum tre måneder etter dose 3.
Etter vaksinasjon vil du bli bedt om å vente på vaksinasjonsstedet i minst 20 minutter. Helsepersonell er tilstede og passer på at du reagerer normalt på vaksinen.
Vi vaksinerer på Fagernes legesenter.
Du må selv kontakte kommunens vaksinetelefon 90947313 eller Fagernes legesenter 61359888 for å bestille time til dose 1, 2, 3 eller 4.
- Sørg for at du møter til vaksinering i klær som gjør det lett å komme til på overarmen din.
- Dersom du bruker blodfortynnende medisin er det en fordel om du på vaksinasjonsdagen venter med å ta tablettene til ETTER at du er vaksinert.
- Bruk munnbind
Møt presis slik at vi kan gjennomføre god logistikk i henhold til smittevernregler.
Dersom du er syk når du skal vaksineres kan det hende at du må få nytt tidspunkt for vaksinering. Det er vanlig å utsette vaksinasjon ved akutt sykdom, luftveissymptomer og ved feber over 38 grader.
Ring vaksinasjonstelefonen 90947313/61359888 for å drøfte om du bør få et annet tidspunkt.
Regjeringen har besluttet at vaksinasjon mot covid-19 skal tilbys helt gratis.
Det er flere ulike vaksiner mot korona, men de som er godkjent i Norge er fra Pfizer/Biontech (Comirnaty) og Moderna (Spikevax). I Nord Aurdal får vi pr. i dag kun tilsendt Pfizervaksiner. Man kan velge å ta Moderna som dose 1, 2, og/eller 3 , men det er ikke sikkert at vår kommune har denne tilgjengelig. Et alternativ kan være å kontakte andre større kommuner som har drop in tilbud.
Norge er en del av det europeiske legemiddelsamarbeidet. Legemiddelmyndighetene legger til rette for rask utvikling og godkjenning av koronavaksiner. Selv om europeiske legemiddelmyndigheter legger opp til raskere prosesser, skal de strenge kravene til kvalitet, effekt og sikkerhet fortsatt oppfylles. En vaksine blir bare godkjent dersom nytten vurderes som større enn risikoen.
Det er Legemiddelverket som vurderer den kliniske dokumentasjonen og godkjenner vaksiner for bruk i Norge, i samarbeid med europeiske legemiddelmyndigheter. Sannsynligvis vil flere forskjellige vaksiner bli godkjent i løpet av pandemiperioden.
Alle vaksiner kan ha bivirkninger, de fleste milde og forbigående. De vanligste bivirkningene av vaksinene som brukes i Norge pr. i dag er: lokal smerte på innstikksstedet, trøtthet. Noen får lette influensasymtomer i 1-2 døgn.
Pfizer/BioNTech vaksinen dyrkes ikke på eggeplomme, så eggeallergi vil ikke vært et problem med denne vaksinen
Når vaksiner utvikles, er målet alltid at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger.
Noen bivirkninger oppdages først når vaksinen tas i bruk, og gis til mange flere og mer varierte grupper enn i studiene. Når det gjelder koronavaksiner blir dette fulgt opp tett av nasjonale og internasjonale myndigheter, samt leverandører av vaksinene.
Helsedirektoratet har kommet med en avklaring om kommunens plikt til å vaksinere personer med midlertidig opphold i kommunen, herunder fritidsbeboere.
Les statsforvalterens artikkel her